Vennskap på tvers av klasser

Mandag 15. oktober sparket vi i gang uken som har overskriften Globale Greåker, hvor vi knytter vennskap på tvers av klasser, språk, kulturer og nasjoner. Elevrådsmedlemmene Da Silva Maria og Eirik-Mathias før trekningen. - Klikk for stort bildeElevrådsmedlemmene Da Silva Maria og Eirik-Mathias før trekningen.

I år som i fjor, ble Globale Greåker innledet med en trekning av vennskapsklasser. Fargerike plastbokser inneholdt hvert sitt klassenavn, og i kantina i storefri trakk elevene to og to klasser som utover høsten skal finne på noe morsomt sammen.

- Først og fremst er Globale Greåker de små treffene der kulturer møtes og relasjoner bygges. Det er først i møte med andre kulturer man blir nødt til å sette en merkelapp på sin egen kultur og sine egne tradisjoner. Derfor ønsker vi oss mange små arrangementer gjennom skoleåret - og så mange treff som mulig mellom skoleklasser fra ulike utdanningsprogram, forteller utdanningsleder Nina Elisabeth Nilsen.

Elevene har plassert knappenåler på stedene de kommer fra. - Klikk for stort bildeElevene har plassert knappenåler på stedene de kommer fra.

Skaper samhold og trygghet

Emilie Ying Ulstad Hovland i 3STUF synes fjorårets opplegg var bra og ventet spent på hvilken vennskapsklasse hennes klasse får i år.

- I fjor var vi sammen med en førsteklasse på bygg og anlegg. Vi hadde to møter, det ene hos oss og det andre hos dem. Vi ble ganske godt kjent, så når vi møtte hverandre i gangen så var det veldig hyggelig. Vennskapsklassene skaper mer samhold på tvers, og jeg har fått kontakt med folk jeg ikke nødvendigvis ville snakket med ellers.

Hun utdyper at for at skolen som en helhet skal fungere godt, så må alle linjene jobbe sammen. Det bidrar også til å skape en større trygghet for alle.

- Klasserommenes plassering gjør at vi holder oss mye til den linja vi selv går på. Bygg og anlegg har sin egen del av bygget bortenfor kantina, musikk ligger i andre enden og helse og oppvekst er i underetasjen, så dette med vennskapsklasser på tvers er veldig bra for å få folk til å bevege seg ut av sin egen sone. Vi tar i bruk større deler av skolen.

Ruben fra musikklinja åpnet Globale Greåker med en trompetfanfare. Her sammen med utdanningsleder Margareth Iuell-Heitmann. - Klikk for stort bildeRuben fra musikklinja åpnet Globale Greåker med en trompetfanfare. Her sammen med utdanningsleder Margareth Iuell-Heitmann.

Lærer noe nytt og annerledes

Emilie forteller at det er helt opp til klassene hva de ønsker å gjøre når de møtes. Selv synes hun det var spennende å få prøve noe helt nytt.

- Da klassen vår invitere bygg-klassen laget vi en Kahoot! med spørsmål om oss selv. Vi deltok vi også, for å sjekke hvor godt vi kjente hverandre. Vi hadde kake og avisleken, hvor vi skulle prøve å lære navnene til hverandre, noe som var kjempevanskelig. Da de inviterte oss, hadde vi blitt enige om at vi skulle lage fuglekasser, slik at vi på science fikk innblikk i deres mer praktiske skolehverdag.

Elevrådsrepresentant Malte hjalp til under trekningen av vennskapsklasser. - Klikk for stort bildeElevrådsrepresentant Malte hjalp til under trekningen av vennskapsklasser.

Kulturelle og språklige møter

Så blir 3STUF ropt opp. I år skal Emilies klasse bli kjent med 0LOVB, en av kombinasjonsklassene med minoritetsspråklige elever.

- Det blir spennende å se hvordan vi klarer å kommunisere sammen, for kommunikasjon er en viktig del av det å bli venner. Mange av oss på science har nettopp valgt å være språkambassadører og vi er en ganske utadvendt gjeng, så jeg tror dette blir veldig bra!

Elevrådsrepresentant Lars Henrik gikk rundt og fikk elevene til å engasjere seg i trekningen. - Klikk for stort bildeElevrådsrepresentant Lars Henrik gikk rundt og fikk elevene til å engasjere seg i trekningen.