Vær raus!

«Raushet handler om å gi uten å få noe tilbake, og å gi rom for ulikheter. Så vær rause mot hverandre og mot deg selv!» Det var elevmentorenes budskap da Verdensdagen for psykisk helse ble markert i dag. Velkommen til markeringen av Verdensdagen for psykisk helse! - Klikk for stort bildeVelkommen til markeringen av Verdensdagen for psykisk helse!

Den 10. oktober står psykisk helse på agendaen i barnehager og skoler verden over. Årets tema er «Vær raus», en egenskap som er en av Greåkers fem grunnleggende verdier.

- På Greåker jobber vi kontinuerlig med temaet psykisk helse. Det at elevene blir sett, anerkjent og føler tilhørighet i klassen og på skolen, er den aller viktigste beskyttelsesfaktoren vi kan tilby. Vi ønsker å ufarliggjøre temaet og å ha mer åpenhet om noe som er litt vanskelig å snakke om, men som gjelder oss alle på en eller annen måte, forteller utdanningsleder for elevtjenesten, Trude Myrvold Kruse.

Elevene har fylt ut kort hvor de beskriver hva raushet er for dem. - Klikk for stort bildeElevene har fylt ut kort hvor de beskriver hva raushet er for dem.

Sammen med skolens dyktige elevmentorer hadde elevtjenesten satt sammen et inkluderende, morsomt og lærerikt opplegg. De som besøkte kantinen i lunsjen fikk med seg en kunnskapsquiz om psykisk helse, nydelig sang og en stand med utdeling av godis og give-aways.

F.v. Lea Forbes, Kovu Kingsrød, Henriette Humlekjær, Sofie Schi Skjølsvold. - Klikk for stort bildeF.v. Lea Forbes, Kovu Kingsrød, Henriette Humlekjær, Sofie Schi Skjølsvold.

Det koster så lite

- Det å være raus er å si hei og å være der for andre. Du trenger egentlig ikke gi så mye av deg selv for å være en raus og god person, mener Lea Forbes i 2. klasse på musikklinja.

Hun legger til at det også er viktig å være raus mot seg selv.

- Man skal ikke ta seg selv så høytidelig eller sette alt for høye krav til seg selv.

Åpenhet viktig

Klassekameratene Henriette Humlekjær, Kovu Kingsrød og Sofie Schi Skjølsvold nikker bekreftende, og mener det er viktig med åpenhet.

- Alle vi i musikklassen er ganske flinke til å vise følelser og deler kanskje mer enn i andre klasser. Hvis man har en dårlig dag så sier man det, og det tror jeg er bra for da respekterer man de følelsene også, mener Lea Forbes.

Kovu Kingsrød tror fortsatt det er ganske tabu å snakke om psykisk helse.

- Hvis noen for eksempel ikke er i timen fordi de skal til psykolog, så sier de som regel at de er hos legen. Jeg tror manglende åpenhet er med på å gjøre emnet psykisk helse tabubelagt.

Spesielt viktig mener elevene det er å snakke om at også gutter kan ha psykiske problemer.

- For gutter snakker jo ikke så mye om følelser som jenter, men alle har det litt vondt innimellom, det skjer alle – også gutter, skyter Sofie Schi Skjølsvold inn.

Vinnerne av Kahooten ble team Pølsa: Stian Sønderli, Johannes Skaug og Martin "Pølsa" Karlsen. - Klikk for stort bildeVinnerne av Kahooten ble team Pølsa: Stian Sønderli, Johannes Skaug og Martin "Pølsa" Karlsen.

Ønsker seg mer

Alle fire kjenner en eller flere på egen alder som sliter.

- Ja, jeg tror egentlig det er ganske vanlig og derfor synes jeg psykisk helse burde bli markert mye oftere. En gang i året er litt som julaften. Vi trenger snakke om dette jevnlig. Det gjør det lettere å tenke på hverandre og å møte opp på skolen selv om man ikke har det så greit, sier Henriette Humlekjær

Kovu Kingsrød har et konkret ønske:

- Når selv vi som går musikklinja må ha gym i to år, synes jeg også at man bør få psykisk helse mer inn i skolen, for det er absolutt like viktig som den fysiske helsa!