Språk i sentrum

I går ble Den europeiske språkdagen markert av Vg1-elevene på musikk, science og studiespesialisering. Gjennom et mangfold av aktiviteter fikk elevene testet språkkunnskapene sine. - Språk læres best gjennom aktiviteter med andre, mener elevene.

Hvor mange ord klarer du oversette til tysk mens du står i planken? - Klikk for stort bildeHvor mange ord klarer du oversette til tysk mens du står i planken?

Europarådet i Strasbourg tok initiativ til en felles europeisk språkdag i 2001, og Greåker har lang tradisjon for å markere denne dagen.

- Dagen gir oss en anledning til å feire det språklige mangfoldet vi har på skolen og også kjenne på gleden det gir å kunne uttrykke seg på ulike språk, sier fagleder for språk, Selma Kulaglic.

Hun forteller at Greåker tilbyr fremmedspråkene tysk, fransk og spansk. I tillegg kommer en rekke morsmål.

Stort engasjement

I to uker har elevene brukt språktimene til å arrangere leker og konkurranser på fransk, tysk, spansk og ulike morsmål, og i dag testet de hverandres ferdigheter.

- Elevene har vært veldig kreative når de har laget aktiviteter hvor de må ta språket i bruk på nye måter. Vi har sett alt fra elever som står i planken mens de oversetter ord fra et språk til et annet, til gjetting av betydningen av ordtak og bildelotto, forklarer Selma Kulaglic.

Hun og de andre språklærerne er veldig fornøyde med elevenes innsats, både i forkant og underveis på selve dagen.

Våre dyktige fremmedspråklærere. Bak f.v.: Marte Sofie Bilet, Irene Følling,Christelle Roubelat, Elisabeth Jensen, Jørgen Lange, Selma Kulaglic og Mari Therese Müller-Bohn. - Klikk for stort bildeVåre dyktige fremmedspråklærere. Bak f.v.: Marte Sofie Bilet, Irene Følling,Christelle Roubelat, Elisabeth Jensen, Jørgen Lange, Selma Kulaglic og Mari Therese Müller-Bohn.

Aktiv læring

Elias Borge-Ilseth (tysk 2), Lill-Emilie Skaiaa (tysk 1) og Marte Kristine Olsen (spansk 1) sto for en aktivitet der to lag konkurrerte mot hverandre i en rockeringløype.

- Deltakerne får høre et ord eller setning på norsk og så skal de fortest mulig oversette dette ordet til sitt eget fremmedspråk. Den som er kjappest kan hoppe seg gjennom løypa, mens den andre må rykke tilbake til start, forklarer Elias Borge-Ilseth.

Elias, Lill-Emilie og Marte er enige om at slike aktiviteter er en bra måte å lære språk på. I tillegg til å arrangere aktiviteter selv, gikk elene rundt og deltok i andre gruppers konkurranser og leker.

- Vi må tenke kjempefort for å klare øvelsene, og huske på ting vi ellers ville slått opp i en bok. Det er veldig morsomt å lære på en annen måte enn vi pleier til daglig!, sier Lill-Emilie Skaiaa.

Fra venstre: Elias Borge-Ilseth (tysk 2), Lill-Emilie Skaiaa (tysk 1) og Marte Kristine Olsen (spansk 1) - Klikk for stort bildeFra venstre: Elias Borge-Ilseth (tysk 2), Lill-Emilie Skaiaa (tysk 1) og Marte Kristine Olsen (spansk 1)

Kjenner du igjen ordtaket?

Murtada, Samer og Mohammed har arabisk som morsmål. De hadde laget et plakat hvor man skulle gjette hvilket arabisk ordtak bildet illustrerte.

- Svaret er at penger og suksess ikke endrer personer, men viser deres sanne natur, forklarte de.

Hva betyr dette ordspråket på arabisk, mon tro? - Klikk for stort bildeHva betyr dette ordspråket på arabisk, mon tro?