Kjernefysikk og innovasjon i CERN

Det store mørket er fysikkens gåte så hva har nå det med innovasjon og internasjonalisering?

cern2 - Klikk for stort bilde

Jo, ikke bare møtes fysikerne i Cern, men også framtidens innovatører og teknologer samarbeider i verdens største forsknings- og fysikklab. Dermed tok 24 scienceelever i 3. klasse turen til Cern i Sveits for å sjekke ut verdens største fysikk eksperiment og ikke minst sjekke ut om det finnes spennende bedriftsclusters med nye forretningsideer i Cern. Nettopp dette er jo tanken bak sciencelinja. For på sciencelinja skal elevene forske mer på gåter i skjæringspunktet rundt realfag, innovasjon og internasjonalisering.

Flere nordmenn i Cern

Fra sciencelinja på Greåker er det et godt stykke til de berømte CERN-laboratoriene i Sveits, og ikke lite spente var vi da vi tok toget fra Genève til Cern i otta. Der ble vi møte av hovedbiblioteker Jens Vigen, som har veiledet forskere i Cern i mer enn 15 år.

- CERN er ett sted der mennesker fra hele verden kommer sammen, blant annet for å løse sentrale spørsmål innen fysikk, samt å stille nye spørsmål. Hovedmengden av ansatte og studenter kommer fra CERNs 20 medlemsland, noe som inkluderer Norge, forteller Jens Vigen om sitt arbeidssted.

Jens Vigen må beskrives som en svært engasjert og inspirerende nordmann. Han hadde nylig hatt besøk av to av våre sciencelinjeelever, som hadde søkt om deltakelse på ungdomssamling, men han vil gjerne ha flere norske studenter til Cern.

Det er flere nordmenn her, selv om nordmennene er i mindretall sammenlignet med andre land selvfølgelig. Akkurat nå er det om lag 12 tekniske studenter fra Norge her. Totalt har CERN et par hundre norske ansatte, med ulike typer kontrakter og tilstedeværelse.

- Dette er ikke stedet å dra til hvis du ikke vil jobbe og prate med andre nasjonaliteter. De aller fleste seksjoner hos CERN krever at du kommuniserer godt på engelsk, og noen steder er også fransk greit å lære seg, spesielt om man skal være her lenge.

cern7 cern6 cern4 cern3 cern8 cern1 cern2

100 meter ned i bakken

Etter en grundig omvisning i Cern og forelesning var det busstur til Frankrike for å sjekke ut anlegget.

Her møtte vi tre forskere som vise oss rundt og forklarte noe av forskningsarbeidet sitt. Og selv om dagens fysikere snører kunnskapsnettet stadig tettere sammen, så ligger fortsatt det bokstavelig talt i mørke hva 96 prosent av universet består av.

Grovt sett kan man si at dagens fysikere i det europeiske forskningssenteret CERN jobber med det store partikkelakseleratorer der man forsøker å gjenskape forholdene og betingelsene som rådet rett etter Big Bang — det store smellet da universet oppsto. Hvis vår kunnskap om naturen er som en vev, sitter noen av forskerne i utkanten av veven og spinner den videre. Andre forskere er mer som edderkopper i nettet. De bruker veven - de fysiske reglene - for å finne ut hva disse teoretiske reglene betyr i praksis, enten det gjelder nye smarte materialer, levende celler eller nordlyset.

Omviserne viste oss rundt på hele senteret og tok oss nesten helt ned til akseleratoren. Der var det et kraftig magnetfelt, så binderskjeden som hang på veggen strakk seg mot akseleratoren.

Hva har så alt dette med entreprenørskap og innovasjon å gjøre?

I Cern jobbes det f.eks. intenst med å finne nye former for medisinsk avbildning, det vil si å ta bilder inne i kroppen, og for eksempel måle hjerneaktivitet. Dette er ikke bare nyttig for pasienter, det kan også gjøre det mulig å komme til bunns i hvordan de fysiske lovene åpner for komplekse systemer som menneskehjernen. Dagens teknologiske utvikling, der elektroniske komponenter og datamaskiner, blir stadig raskere og mindre. Du sitter kanskje nettopp nå å leser denne artikkelen på en mobil som er raskere enn den pc-en som fikk mennesket til månen. Men denne utviklingen er spådd å nå veggen om 10 år. Kanskje kan nye kvantedatamaskiner, der informasjonen bæres av spøkelsesaktige kvantetilstander, ta over for dagens maskiner, som bærer informasjon gjennom elektriske spenninger. Naturens koder skal knekkes, og vår visjon på sciencelinja er å trigge våre elevene til å være med på spennende forskningsarbeid verden om, og vi har som målsettinger å få flere innovatører innen realfagsforskning. Kanskje kan vi tenne noe av mørket nettopp ved glede i læring.

CERN betyr: Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (the European Organization for Nuclear Research), altså det europeiske rådet for kjerneforskning. Les mer på http://home.web.cern.ch/about og http://en.wikipedia.org/wiki/CERN.

Nina Elisabeth Nilsen
Geir Normann Andersen