Innovasjon gjennom internasjonalisering

Realfag, innovasjon og internasjonalisering er de 3 søylene sciencelinja er bygd på. Tror du at 3stuef fikk oppleve dette under ekskursjonen til Genève?

Vel hjemme etter et særdeles hyggelig opphold i Sveits fikk Entreprenørskapsklassen i oppdrag å skrive om klasseturen. I beste "samskapingsånd" skrev elevene i fellesskap teksten nedenfor. Her får du noe av erfaringer og utsagnene vi har gjenskapt og som er lagt på minnet. 

bodywordsoglevinsen - Klikk for stort bilde

Hva er et menneske?

Dette var det sentralt spørsmål da vi besøkte utstillingen Body Worlds i Geneve. Utstillingen bestod nemlig utelukkende av mennesker; det var hele mennesker, halve mennesker, kvarte mennesker og noen ganger bare en del av  et menneske, som et hjerte, en tarm eller en hodeskalle. Men felles for alt var at det var autentisk; det var faktisk ekte menneskekropper som har blitt donert og preservert i vitenskapens navn.

Dette er alle mennesker som har levd en tid. Deres historie og opprinnelse er ukjent, men på mange måter vil de leve videre gjennom denne utstillingen via plastinering, en svært hensiktsmessig måte å preservere og presentere kroppen. Kroppene dissekeres, dehydreres og desinfiseres, slik at den  Plastineringsprosessen er en utrolig langvarig prosess, og det tar et helt år med arbeid å gjøre klar én kropp.

Utstillingen ga oss et veldig godt bilde av hvordan mennesket ser ut på innsiden. Som vår lærer Øystein Levinsen sa da han så nærmere på skulderbladet på et skjelett: «Det er så sykt å tenke på hvordan alt henger fast med såpass få festepunkter!» Fra et biologisk perspektiv var det svært interessant å se det vi har lært og hørt om i timene på skolen.

bodyworlds - Klikk for stort bilde

Body Worlds vital utstilling har blir tatt internasjonalisert og tatt med til en rekke byer rundt i verden. Alt fra Los Angeles til Trondheim. 3stuef diskuterte utstillingen og hvor skillet mellom kunst og naturfag egentlig går.

Røde Kors

Besøket på Røde Kors-museet i Genève lærte oss mye om organisasjonens arbeid internasjonalt. Røde Kors eller Røde Halvmåne, hjelper mennesker rundt om i verden på kryss av landegrenser og religion. Det alle ofrene har til felles er at de er rammet av krig og elendighet. På museet fikk vi vite hvordan Røde Kors hjelper mennesker, og vi fikk høre historier fra vitner av elendighet fra ulike verdensdeler. Vi så også hvordan en organisasjon som hadde sitt utspring i Sentral-Europa gjennom internasjonalisering nå hjelper mennesker fra alle verdens hjørner. Røde Kors har tre ulike symboler, korset, halvmånen og krystallen. Dette er for å kunne tilpasse seg ulike kulturer og mennesker som organisasjonen kommer i kontakt med gjennom sitt arbeid. Det er også et tydelig tegn på at organisasjonen er opptatt av å tilpasse seg alle ulike menneskegrupper så godt som mulig.

røde kors og rettigheter - Klikk for stort bilde

"Stakkars barn, de fortjener bedre", Peter Skaar Nordby. Klassen tok også utfordringen i fellesskap og være med på en digital simulering for gjennom å samarbeide rundt det runde bordet kunne vi redde flest mulige personer i en katastrofe. Dette førte til høyt engasjement og diskusjoner om hvilke strategiske valg som ville få best virkning for offerne.

Kirker, tårn, byvandring og Kalvinismen

Vi fikk også se FN sitt europeiske hovedkvarter, med flaggene til alle medlemslandene vaiende i vinden. Denne dagen hadde vi en guide, hun kunne informere oss om at alle medlemslandene hadde delegater i umiddelbar nærhet til FN sitt europeiske hovedkvarter, alle delegatene skal kunne komme til hovedkvarteret på maks 20 minutter. Videre på den guidede turen fikk vi et innblikk i at det er mange internasjonale samarbeid som har sitt hovedsete i Genève.

forente nasjoner - Klikk for stort bilde

På Place des Nations utenfor FN sitt hovedkvarter fikk vi et inntrykk av mangfoldet i verden og Genève representerer gjennom ulike farger på steinene som plassen var belagt med, ulike steiner fra ulike land. Under byvandringen fikk vi se godt hvordan det velfungerende kollektivsystemet fungerte. Plutselig utbrøt Henrik: "Hei dere! Se her da, de bussene her er en krysning av buss og trikk, det er innovativt det!". Så svarte Simen: "Hei Henrik! Jeg er så enig. De er også ekstremt punktlig, som gjør det svært attraktivt med kollektivtransport! Her kan jeg kjøre kollektivtransport døgnet rundt!".

byvandring1 - Klikk for stort bilde

På mandagen besøkte vi St. Pierre katedralen i Genève. Katedralen tilhørte en form for reformert protestantisk kristendom som kalles kalvinisme. Det var en flott katedral bygget over lenger tid, derfor har interiøret både romersk og gotisk stil. Vi gikk opp i to høye tårn med fantastisk utsikt over store deler av byen og ut over franske alpene. Under 2. verdenskrig ble disse tårnene brukt som utkikkstårn. Allikevel var det ikke tårnene vi synes var mest imponerende, det var de vakre glassmaleriene. Quote fra Sheko: "De som lagde de glassmaleriene kommer mest sannsynligvis til heaven."

Kalvinisme har en unik lære om frelse. De tror mennesker frelse er forhåndsbestemt av Gud. Den eneste måten man kan bli frelst er ved å være vellykket eller oppnå økonomisk suksess. Dette har ført til at Sveitserne fikk opp arbeidsmoralen da de ønsket frelse. Dermed bidro Kalvinistene til bedriftsutvikling ved sin hardtarbeidende arbeidsmoral, forteller Ulrik og Daniel.

MAD Gallery

Det er en spesiell følelse som treffer oss i det vi går inn døra til lokalet M.A.D. Gallery, som ligger i Genèves gamleby. Omtrent hele lokalet er i bevegelse. Klokker som tikker, en lampe i taket som snurrer og en gasslampe som viser tiden lager, sammen med en sympatisk mann, en meget spesiell atmosfære av nytenkning, nyskaping og kreativitet. Titalls produkter man så vidt har hørt om er i et og samme lokalet, omtrent 40 kvadratmeter stort. M.A.D. Gallery utvikler produkter innenfor et relativt bredt sortiment, alt fra roboter og insekter som viser tiden til motorsykler til lyspærer som svever. Eierne beskriver sin virksomhet som et univers fylt av kinetisk kunst der horologiske maskiner og kinetisk kunst regjerer øverst.

Vi elever fikk en omvisning rundt i lokalet og den hyggelige mannen fortalte mekanikken og historien bak mange av de flotte produktene M.A.D. Gallery tilbyr. De elevene som ønsket det fikk i tillegg mulighet til å prøve en klokke til verdi 325 000 sveitsiske franc, noe som tilsvarer en pris på omtrent 2,9 millioner, og enhver elev som prøvde denne kjente adrenalinet av å bære en så dyr klokke på armen.

Innovasjon

Produktene som var utstilt på galleriet var nært tilknyttet innovasjon. Det var nye produkter som i hvert fall vi aldri hadde sett før. Det var nye måter å vise for eksempel klokker på. Istedenfor de tradisjonelle urene med time- og minuttviser hadde de nye, innovative klokker. De hadde blant annet en klokke som hadde mange små visere inni seg som til sammen viste klokkeslettet på digital form. Denne er avbildet på bildet nedenfor.

I tillegg var det innovativt at veldig få av produktene de solgte der benyttet seg av elektrisitet. Klokkene benyttet seg kun av mekanikk, og tok utbytte av kinetisk energi på ulike former. For eksempel klokker på håndleddet var kun avhengig av armens bevegelse, og selv uten batteri kunne den vise tiden nøyaktig i 48 timer til.

Kjernefysikk og innovasjon

cern2 - Klikk for stort bilde
Høydepunktet på turen var naturligvis da vi tok turen til Cern for å sjekke ut verdens største fysikk eksperiment og ikke minst sjekke ut om det finnes spennende bedriftsclusters med nye forretningsideer i Cern. Nettopp dette er jo også tanken bak sciencelinja. For på sciencelinja skal elevene forske mer på gåter i skjæringspunktet rundt realfag, innovasjon og internasjonalisering. Ikke bare er det store mørket fysikkens gåte - i dette mørket finner vi også framtidens innovasjoner. Nettopp derfor samarbeider framtidens innovatører og teknologer i Cern. Mia og Judit trekker nettopp frem dette i sin vurdering: -"Internasjonalisering er noe vi ser tydelig i Cern, det er mange forskjellige nasjonaliteter som jobber her, rundt 20 forskjellige", sier Judith. På turen rundt på anlegget var vi også innom både Sveits og Frankrike: "Oi, nå er vi i Frankrike", sa Mia entusiastisk når vi passerte grensa.

Innovasjoner og mangfold

Genève  var en veldig internasjonal by. Vi merket dette da det ble snakket mange ulike språk der. På byvandringen vi var på sa guiden: "Jeg har bodd her i tre år, og har bare møtt fem mennesker som er født og oppvokst i Genève." Dette understreker hvor multikulturell denne byen er. Slik får man en liten smak av verden i denne byen med bare 200 000 innbyggere. Av dette lærte vi at en by med inntrykk fra ulike steder kan ha god kommunikasjon og skaper et godt mangfold.

forente nasjoner og ødelagt stol - Klikk for stort bilde

"Jeg har aldri sett så mye innovativ teknologi og organisasjonsvirksomhet!", sa Emilie begeistret. Hele Genève var preget av gjennomgående interesse for innovativ tenkning. Vi fikk se i praksis hvordan mennesker brukte allerede oppfunnet teknologi på en ny måte for å skape nye og bedre produkter. Eksempler på dette er CERN sin partikkelakselerator og Patek Philippe-museet. Disse viste to svært ulike produkter, men begge to er innovasjonspreget. Vi lærte at det innovasjon kan føre til mange ulike løsninger.

 

 

Teksten er samskrevet av alle elevene i 3stuef.

Kontakt

Nina Elisabeth Nilsen
E-post
Telefon 69 10 20 88
Mobil 908 77 718
Geir Normann Andersen
E-post
Telefon 69 10 20 54
Mobil 920 93 834