550 barn besøkte musikklinjas barneteaterfestival

Mandag 6. mai inviterte første klasse på musikklinja til barneteaterfestival, og de fem ulike forestillingene begeistret både små og store.

I Ole og de tre nøklene møtte barna June Halvorsen som rev, Viktor Gustavsen som løve og Solveig Eriksen Skjerden som aprekatt. - Klikk for stort bildeI Ole og de tre nøklene møtte barna June Halvorsen som rev, Viktor Gustavsen som løve og Solveig Eriksen Skjerden som apekatt.

Barneteaterfestivalen er en del av eksamensforberedelsene for elevene og arrangeres årlig i begynnelsen av mai.  I år fikk hele 550 barn fra 10 barnehager i Sarpsborg og Fredrikstad med seg en eller to forestillinger i løpet av dagen.

Scene, barn og skuespillere - Klikk for stort bilde

Helt og holdent elevenes prosjekt

- Elevene har hatt ansvaret for alt planleggingsarbeid i forkant og gjennomføringen på selve dagen. I planleggingsfasen reiser elevene ut til barnehagene for å intervjue barna, observere bevegelsesmønstrene deres og hvordan de snakker og uttrykker seg, forteller faglærer Hege Holmquist.

Sara Johannesen i rollen som Stemmeline og Madelen Berg Dias i rollen som høna. - Klikk for stort bildeSara Johannesen i rollen som Stemmeline og Madelen Berg Dias i rollen som høna.

Elevene kan velge helt fritt hvordan forestillingen skal være, så lenge de har med de tre elementene musikk, dans og drama. De kan velge å lage helt ny musikk, manus og koreografi, eller de kan basere seg på noe kjent, men stykket må være tilpasset barna.

- Å forholde seg til målgruppen og bli kjent med kunden sin er noe vi snakker mye om i forkant, sier Hege, som legger til at festivalen gir god trening i hvordan det er å jobbe profesjonelt innen kulturfeltet.

Positive og spontane møter

Mye tyder på at elevene lykkes i å møte elevene på deres premisser.

- Han gikk dit!, ropte barna høyt da tyven snek seg av scenen etter å ha stjålet mel.

Barna deltok fra sidelinjen med svar på spørsmål og gode tips til skuespillerne. Også de voksne humret og lo godt underveis.

- Elevene får høre det med en gang dersom noe ikke fungerer, for barn er de ærligste publikummerne som finnes. Derfor er det viktig å leve seg ordentlig inn i rollen og levere på scenen, noe årets elever virkelig fikk til, skryter Hege.

På barneteaterfestivalen 2019 ble følgende forestillinger satt opp:

Stemmen som forsvant

I et kongerike langt, langt bort, mye lenger enn du tror, det er der prinsesse Stemmeline bor. Hun var god og snill, men en dag gikk hun seg vill. Hun la seg for å sove under et tre og når hun våknet stemmen borte ble. Stemmeline må finne igjen stemmen sin, kan dere hjelpe henne så den igjen blir fin?

Skuespillere:

Madelen, Ine, Esther, Elisabeth, Emma Charlotte, Sara

Per og den lange reisen

Hvordan skal Per lære seg å knyte skolissene sine? Kommer han seg opp på det høye fjellet til den gamle damen, og hvem er det Per møter på veien? Det finner dere ut av i «Per og den lange reisen».

Skuespillere: Per, Aurora, Ronja, Nora, Emil og Mina

Ole og de tre nøklene

Bli med inn i det magiske riket der skumle løver, sleipe rever og tullete aper truer kongeriket til den vakre prinsesse Rose. Den skumle løven har fanget prinsessen og for å redde henne trenger vi deres hjelp til å finne de tre nøklene til hulen hans. Klarer vi å redde prinsessen i tide?

Skuespillere:

Karoline, Viktor, Solveig, June, Aurora.

Askeladden og melet som forsvant

I denne forestillingen følger vi Askeladden, på jakt etter melet som plutselig er blitt borte! Og akkurat nå, når han skal bake boller til alle de snille dyrene i skogen! Askeladden må få hjelp av dyrene til å finne melet slik at han får bakt boller før det blir mørkt! Hvordan skal dette gå? Kanskje dere også kan hjelpe Askeladden?

Skuespillere: Theo, Sigurd, Clara, Emma, Marie, Hanna

Vennskapsreisen

Lekene Mia Mus, Knut Cowboy, Donna Dokke, Bjarne Bjørn, Enaria Enhjørning og Sjur Sjørøver våkner til liv. De drar ut i verden for å få Sjur til å forstå meningen med vennskap.

Skuespillere: León, Gyri, Anniken, Max, Hannah Marie, Tuva