300 Vg1-elever opplevde 13 lærefag på én dag

På «Vi bygger Norge»-messa fikk elevene oppleve lærefagene i praksis, og mange oppdaget utdanningsmuligheter de ikke visste om fra før.

På standene sto erfarne fagfolk og lærlinger, som viste elevene hvordan de jobber i sin arbeidshverdag. - Klikk for stort bilde

 

Mandag 14. januar gikk «Vi bygger Norge»-messa av stabelen for fjerde år på rad. Alle Vg1-elever på bygg- og anleggsteknikk i Østfold var invitert, hvor målet var å vise frem bredden innen byggfagene.  

- Ofte når man deltar på messer er det papirmesser med brosjyrer, mens her er det litt mer action. Det males og det heises, det snekres og kjøres maskiner. På stand står lærlinger og arbeidsgivere, klare til å fortelle nysgjerrige elever om sitt fag, forteller Magne Hagen. Han er fagkoordinator for byggfag i Østfold fylkeskommune og læreplassjeger.

Læreplassjeger Magne Hagen er stolt over å ha skaffet læreplass til 97,5 % av dem som ville ha, og håper på en bredde i valget av lærefag i 2019. - Klikk for stort bildeLæreplassjeger Magne Hagen er stolt over å ha skaffet læreplass til 97,5 % av dem som ville ha, og håper på en bredde i valget av lærefag i 2019.

- De fagene som er små og som sliter med rekrutteringen må på banen, og dette er et fint sted å starte. Det er her elevene er!, istemmer Bård Banggren, utdanningsleder for bygg- og anleggsteknikk på Greåker vgs.

 

Flest vil bli tømrere

Både Aleksander Viborg og Sondre Belgen på Malakoff vgs. i Moss ønsket å ta fagbrev som tømrer før de kom. Har messa fått dem på andre tanker?

- Jeg tror fortsatt at jeg vil bli tømrer, men har begynt å vurdere anleggsteknikk også. Det så gøy ut å kjøre slike kjøretøy som de har med seg hit på messa, sier Aleksander Viborg.  

 

Aleksander Viborg og Sondre Belgen fra Malakoff vgs. i Moss ønsker fagbrev som tømrer. - Klikk for stort bildeAleksander Viborg og Sondre Belgen fra Malakoff vgs. i Moss ønsker fagbrev som tømrer.

 

Henrik Tidemann Stensrud og Elias Joneid på Kalnes vgs. ønsker seg i utgangspunktet også fagbrev som tømrer, men er åpne for både murerfaget og kran og løft i tillegg.

- Tømring er det vi lærer mest om på skolen, så jeg tror det er derfor mange tenker at det er det de skal ta fagbrev i. Messa hjelper oss til å se flere muligheter. Det finnes flere fag enn jeg trodde på forhånd, som blikkenslager og feier for eksempel. De små yrkene som ikke presenteres så mye på skolen er fine å se her, sier de.

Henrik Tidemann Stensrud og Elias Joneid fra Kalnes vgs. mener messa hjelper dem å se bredden i fagene og alle mulighetene de har etter Vg1. - Klikk for stort bildeHenrik Tidemann Stensrud og Elias Joneid fra Kalnes vgs. mener messa hjelper dem å se bredden i fagene og alle mulighetene de har etter Vg1.

Lærer Thomas Fremme Jensen på Malakoff vgs. kjenner seg igjen i det elevene sier.

- En slik dag er veldig lærerikt. Jeg har selv sett at elevene er veldig usikre når de skal velge veien videre, så det å få komme en tur hit på Greåker tror jeg betyr enormt. Jeg har i pausen snakket litt med elevene mine og mange hadde ikke helt skjønt hva alle disse andre fagretningene innebærer før de fikk se dem her i dag. På Malakoff holder vi på med tømrermodulen, betongfaget og noen av KEM-fagene, og det er ikke så lett for oss lærere å gå i dybden på hva de andre fagområdene går ut på. 

Lærer Thomas Fremme Jensen på Malakoff vgs. tror messebesøket var nyttig for at elevene skal ta gode valg for Vg2-løpet. Her sammen med rektor Kristin Danielsen på Greåker vgs.  - Klikk for stort bildeLærer Thomas Fremme Jensen på Malakoff vgs. tror messebesøket var nyttig for at elevene skal ta gode valg for Vg2-løpet. Her sammen med rektor Kristin Danielsen på Greåker vgs.

 

Trenger lærlinger i alle fag

Læreplassjeger Magne Hagen er glad for at elevene vurderer flere retninger.

- Når elevene velger en større bredde i byggfagene er det lettere å skaffe læreplasser til alle. Vi har alltid ledige plasser i noen fag, som vi ønsker å fylle opp. Vi vil gjerne at elevene skal få innblikk i alle fagene og ikke bare følge kompisen sitt fagvalg, sier han og legger til at opplæringskontoret formidlet læreplasser til 97,5 % av alle som ville ha i Østfold i 2018.

 

Ønsker oppstart av maler- og overflateteknikkfaget

- De siste årene har det ikke vært tilbud om å ta faget maler og overflateteknikk ved videregående skoler i Østfold, og det ønsker vi nå å gjøre noe med. Det er malerbransjen selv som har signalisert at de trenger rekruttering av malere som har tatt fagbrev i Norge, og sammen med dem prøver vi å vekke dette faget til live igjen, forteller utdanningsleder for bygg- og anleggsteknikk ved Greåker videregående skole, Bård Banggren.

Han forteller at de det siste året har jobbet aktivt for å promotere faget ut mot elevene. På Greåker er det derfor lagt inn en egen malermodul på Vg1, slik at alle de 75 elever på bygg- og anleggsteknikk har vært gjennom fire uker med maling.

- For å få elever til å velge dette fagområdet er det viktig at vi viser dem hvordan dette faget fungerer i praksis. På årets messe prøver vi å engasjere elevene og få dem til å oppdage de spennende sidene ved faget. Så gjenstår det å se om vi denne våren får nok søkere til at linja blir opprettet av fylkeskommunen. Vi har kapasitet til å ta inn 7-8 elever i august 2019, forteller Banggren.

Utdanningsleder Bård Banggren håper på nok søkere til å kunne starte utdanningstilbud i maler og overflateteknikkfaget i august 2019. - Klikk for stort bildeUtdanningsleder Bård Banggren håper på nok søkere til å kunne starte utdanningstilbud i maler og overflateteknikkfaget i august 2019.

TV2-maler Einar Nilsson begeistret elevene

Einar Nilsson, kjent som maler gjennom Tid for hjem på TV2, var trekkplasteret på malerstanden. Han fortalte engasjert om sin egen vei inn i bransjen på 80-tallet og de rike karrieremulighetene det har gitt ham de siste 35 årene.

- Malerfaget har fått litt lav status de senere årene og det er veldig trist, for det er et veldig artig fag med masse muligheter og variasjon.

Nilsson mener malere utdannet i Norge har gode muligheter til å hevde seg i konkurranse med de utenlandske malerne.

- Veldig mye i yrket handler om kulturforståelse og kommunikasjon - både i forhold til tradisjoner, trender og ikke minst i samarbeidet med de andre yrkesgruppene på byggeplassen. Det krever at de som driver opplæring i bransjen er dedikerte, og ønsker å ha norske håndverkere som gjør en skikkelig jobb. Vi trenger flere dyktige malere!

 

 

TV2-maler Einar Nilsson mener Norge trenger flere dyktige malere med norsk fagbrev. - Klikk for stort bildeTV2-maler Einar Nilsson mener Norge trenger flere dyktige malere med norsk fagbrev.