Også i jernalderen og middelalderen visste de hvordan de skulle skaffe seg et saftig elgmåltid på høsten. Fangstgropene er månedens kulturminne.

Er du glad i å gå tur? Liker du å gå kort, langt eller sånn passe? Er du kristen, ateist, muslim, hinduist eller humanist, eller vet du ikke riktig? Er du gammel eller ung, er du kjent eller ukjent med Østfold-landskapet? Uansett hva eller hvem du er eller ikke er, vær velkommen til å vandre langs pilegrimsleden gjennom Østfold!

To år etter at antikvarene Andreas Ebeltoft og Stefan Ädel fant en to meter høy og nesten hundre år gammel søyle med samtlige grunnlovsfedre møysommelig montert på bygdemuseet i Trøgstad, er det fortsatt en gåte hvordan den havnet i et hjørne der, hva den var tenkt brukt til, og hvem som har satt den der.

Det er ikke bare de siste 50-60 årene folk har vært opptatt av fruktbarhet og erotikk på Svinesund. Et over 8.000 år gammelt funn, gjort i 2001, viser det.

75 år etter krigsutbruddet i 1940 er det på tide å heise flagget for Høytorp fort i Eidsberg. Per Erik Gjesvold hos Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune tar deg med tilbake til de dramatiske timene - og dagene - da krigen for alvor nådde indre Østfold.

Når aulaen i Fredrikstad Bibliotek gjenåpnet 11. september 2015, fikk byen på nytt sin praktfulle festsal tilbake. Restaureringen av aulaen er et strålende eksempel på godt kulturminnevern. Visste du forresten at da Kong Haakon VII la ned grunnstenen for bygget, så var det den første han la ned?

Selv små arkeologiske funn har en historie å fortelle. Historien rundt en fem cm lang steinøks fra Ystehede i Idd er trolig rundt 5.000 år gammel

Også i tidligere tider har migranter banket på Østfold-døra. Funn av hellekister i Marker kommune dokumenterer dette.

I 2020 - 200 år etter at bygningen sto ferdig - skal Kongegården i Halden gjenoppstå i fordums prakt. Mye gjenstår før vi er der.

Jean Gaspard de Cicignon var en mann som bokstavelig talt satte spor etter seg i Fredrikstad.