Bekjempelse av plast i havet er vårt nye solidaritetsprosjekt

Elevene har stemt frem den norske, frivillige miljøorganisasjonen Rivers.Global som nytt og felles solidaritetsprosjekt for Greåker vgs. de kommende årene. Sammen med dem skal vi engasjere oss i arbeidet for et renere hav.

Klikk for stort bildeSOL-konsertkomiteen og skolekomiteen møtte Martin Alvsvåg (i midten bak) i Rivers.Global tirsdag 29. oktober.

Solidaritet i en større kontekst

- Musikklinja har hatt et eget solidaritetsprosjekt i El Salvador i mange år, men nå var tiden inne for å tenke nytt og velge et felles prosjekt for hele Greåker, forteller Sofie i 3MUSA.

Gjennom avstemming blant alle skolens elever falt valget på den relativt nyoppstartede miljøorganisasjonen Rivers.Global, hvor Martin Alvsvåg fra Sarpsborg er initiativtaker og styreleder.

- Ved å velge en miljøorganisasjon tenker vi solidaritet i en større kontekst. Havet er vår største kilde til rent vann og ren luft, og klimaendringene har stor innvirkning på matproduksjon, helse og oppvekstsvilkår i de landene som er sterkest berørt. Barn skal ikke vokse opp med å bade i søppel, slår Kimya i 1STUD og Thea i 2HEAA fast.

- Dere er kule som satser på oss! Vi er en liten organisasjon, men med en stor visjon og konkrete tiltak. For oss betyr dette veldig mye og dere er den første skolen vi samarbeider med, sier Martin Alvsvåg begeistret.

Elevene som sitter i skolens SOL-komite forklarer at liten i dette tilfellet var bra. Rivers.Global drives av frivillige i Norge, men har sine prosjekter i Vietnam.

- Store organisasjoner har ofte høye administrasjonsutgifter, men Rivers.Global drives av frivillige som bruker sitt nettverk i andre organisasjoner til å få jobben gjort. For oss er det et pluss at vi vet hva pengene går til og vi opplever også at vi har større mulighet til påvirkning, sier Sondre i 3MUSA.

For å få vite mer om hva Rivers.Global står for og hvordan de jobber kan du lese intervjuet vårt med Martin Alvsvåg.

Klikk for stort bildeSolidaritetsprosjektet er så heldige å ha to komiteer til å jobbe for seg. Elevene på bildet deltar i skolekomiteen, som har ansvaret for selve aksjonen. SOL-konserten er det fortsatt musikklinja som har regien av og den styres av en egen SOL-konsertkomité.

SOL-konserten starter aksjonsperioden

Sofie i 3MUSA legger til at nytt tema og ny organisasjon ikke endrer på gjennomføringen av den årlige og svært populære SOL-konserten.

- Hele aksjonsperioden for SOL-prosjektet innledes av en kjempestor og kjempekul SOL-konsert torsdag 7. november klokken 19.00. Det blir et variert repertoar med jazz, klassisk, pop og rock. SOL-konserten gir noe til alle!

Klikk for stort bildeSOL-konsertkomiteen er godt i gang med planleggingen og lover en flott musikkopplevelse og et bra sceneshow den 7. november.

Overskuddet fra konserten går til Rivers.Global. Ønsker du å støtte aksjonen allerede nå kan du Vippse til 581346 (Solidaritet Greåker 2019).

Aksjonsperioden fortsetter frem til 28. februar 2020

- Vi har planlagt en felles aksjonsdag 30. januar fra 12.00 og ut dagen, hvor det blir felles aktiviteter på skolen som gir penger i kassa. Ut over det er vi i planleggingsfasen, så dere vil høre fra oss flere ganger frem til aksjonsdagen, avslutter komiteen.

Klikk for stort bildeMiljøengasjement er også solidaritet mener Greåkers elever. De er opptatt av å formidle at plast i havet er mer enn forsøpling og en av våre store miljøutfordringer fremover.