Ny nettadresse!

Vi får ny nettadresse tirsdag 16. mars: viken.no/greaker-vgs​​​​​​​

Hvordan kan vi vite at vi utsettes for en konspirasjonsteori?

Denne høsten har elever i rettslære og i politikk og menneskerettigheter besøkt Litteraturhuset i Fredrikstad og deltatt på seminar med Tenk. Tema var konspirasjonsteorier.To gutter og to jenter rundt et bord - Klikk for stort bildeElevene jobbet med hva konspirasjonsteorier er, hvordan de oppstår og hvilke følger disse kan ha for verdenspolitikken og for enkeltmennesket. Greåker vgs.

Tenk er undervisningsavdelingen i Faktisk.no - en uavhengig journalistisk organisasjon som jobber med å faktasjekke nyheter. I løpet av halvannen time fikk elevene en innføring i hva konspirasjonsteorier er, hvordan de oppstår og hvilke følger disse kan ha for verdenspolitikken og for enkeltmennesket.

De fikk også se eksempler på hvordan ulike aktører i verdenssamfunnet, og til og med stater, kan bidra til å spre slike teorier. Både for å flytte fokus og mistanke over på andre, men også for å for eksempel påvirke valgresultater.

Rundt koronaviruset, og ikke minst vaksinen, verserer det også mange konspirasjoner verden, og dette kan bidra til å vanskeliggjøre kampen mot viruset.

Konspirasjonen rundt pasient null

Konspirasjonsteorier kan også gå direkte mot enkeltpersoner. Elevene fikk se en kort film om Maatje Bensassi, ei kvinne som er medlem av den amerikanske reservehæren og som kort tid før det første utbruddet deltok i en sykkelkonkurranse for militære i Wuhan i Kina.

Bensassi fikk livet snudd på hodet etter at en kjent amerikansk konspirasjonsteoretiker, med 100 000 abonnenter på YouTube, helt uten bevis spredde teorien om at hun var virusets pasient null (altså den første smittede i pandemien) og at hun hadde tatt med seg viruset til Kina. Denne teorien ble deretter spredd av kinesiske medier, og har medført at Bensassi har mottatt en rekke drapstrusler.

Jente på scene - Klikk for stort bildeBensassi fikk livet snudd på hodet etter at en kjent amerikansk konspirasjonsteoretiker, med 100 000 abonnenter på YouTube, helt uten bevis spredde teorien om at hun var virusets pasient null. Greåker vgs.

Mistillit som grobunn for konspirasjoner

Et punkt som ble trukket fram av Tenk er at man skal være obs på stadig mistillit. Å være kritisk mot systemer og myndigheter er viktig i et velfungerende demokrati, men dersom alt myndighetene gjør tolkes gjennom mistillit, kan det fort oppstå konspirasjonstanker.

Kildekritikk er viktig

Elevene fikk også en innføring i hvordan man best kan søke etter gode kilder på nett og hva man bør unngå. Nyttig lærdom å ta med seg ut i videre studier.

Vi på Greåker vgs. er veldig glade for det gode samarbeidet vi har med Fredrikstad kommune og naboskolene våre Glemmen og Frederik II under paraplyen Dyp Debatt. Takk for nok et flott arrangement gjennomført med godt innhold og godt smittevern!

Seminar med Tenk på Litteraturhuset. - Klikk for stort bilde