Sunniva vant nynorsk skrivekonkurranse

«Kva vil du seia til ordføraren?» Sunniva Dahlstrøm i 1STUF besvarte dette spørsmålet så godt at det ga henne førsteplass i en nasjonal skrivekonkurranse utlyst av Framtida.no.

Klikk for stort bildeSunniva Helene Dahlstrøm fikk førsteplassen i skrivekonkurransen til Framtida.no

Sunniva valgte å skrive et debattinnlegg formet som et brev til ordfører Sindre Marthinsen-Evje. I det ga hun råd om hva han kan gjøre for å skape en bedre kommune for ungdom.

- Jeg skrev om at psykisk helse bør være med i læreplanen fra grunnskolen av, for det er noe jeg har tenkt mye på. Hver gang vi hører om det eller snakker om det, så fremstilles det som tabu. Det blir ofte så seriøst og alvorlig, og det er det jo også, men jeg savner en normalisering. Alle har en psykisk helse, forteller Sunniva.

Les intervjuet Framtida.no har gjort med Sunniva.

Vil ha undervisning i psykisk helse

Hun mener tidlig undervisning rundt temaet vil gi barn og unge en mulighet til å lære seg hvordan man best ivaretar sin egen psykiske helse.

- Jeg vet jo at Sindre Marthinsen-Evje ikke kan endre på læreplanene, men jeg oppfordret han til å jobbe for at det blir tatt opp på statlig nivå.  Han kan også be skolene i kommunen om å starte en samtale rundt psykisk helse allerede på barneskolen.

Sunniva sammenligner tidlig opplæring i psykisk helse med å dusje.

- Hvis du dusjer første gang som 16-åring og det ikke er nok vann, så blir du jo ikke ren. Når man begynner å jobbe med psykisk helse først som 16-åring, så er det kanskje så mye som har bygget seg opp at det blir vanskelig å jobbe med alt.

Les Sunnivas vinnertekst på nettsidene til Framtida.no

Glad i norskfaget og i nynorsk

Et av kriteriene i konkurransen var at teksten måtte skrives på nynorsk. Et omdiskutert fag og heller ikke alle elevers favoritt. Norsklærer Erling Westgaard Flote, selv oppvokst et steinkast unna Ivar Aasens fødested, er naturlig nok veldig stolt av eleven sin.

- Det er jo ekstra morsomt at en elev fra Østfold går til topps i en skrivekonkurranse på nynorsk!

Sunniva forteller at hun er veldig glad i norskfaget og i å skrive.

Jeg vet ikke om jeg er mer enn normalt glad i nynorsk, men har ikke hatt noe problem med å lære det. Det kommer liksom naturlig.