Cathinka fikk stipend til prestisjearrangement

Etter å ha blitt valgt ut som stipendiat av Norsk Kjemisk Selskaps lokalforening i Østfold, deltok Cathinka Bjørk i 3STUE på Berzeliusdagene i Stockholm.Klikk for stort bildeCathinka Bjørk, fylkesvinner i kjemi-OL, fikk stipend til å delta på Berzeliusdagene

Berzeliusdagene er Sveriges største kjemimøteplass for videregående elever i Norden og ble for 65. gang arrangert 31. januar til 1. februar

Sammen med 353 andre stipendiater, hvorav sju fra Norge, fikk Cathinka Bjørk lytte til interessante foredrag av svenske og internasjonale forskere, samt yrkesaktive kjemikere.

- Det mest spennende foredraget var det professor David Leigh fra universitetet i Manchester som hadde. Han snakket om nanoteknologi og viste frem en robot som kunne lage molekyler. Leigh var en veldig flink formidler og inspirerte meg til å ville lære mer om nanoteknologi.

Se Cathinkas egne bilder fra Berzeliusdagene:

Fylkesvinner i kjemi

Cathinka er både litt over gjennomsnittet interessert i og dyktig i kjemi, og ble før jul fylkesvinner i kjemi-OL.

- Kjemi forklarer mye av den verden vi lever i og hvorfor ting fungerer som de gjør. Det er det som gjør det gøy!

Interessen for kjemi kom da hun fikk faget i andre klasse på science i fjor.

- Jeg trodde det handlet om å blande sammen stoffer og få det til å si pang, men det er så mye mer enn det. Fagområdet er mye bredere enn man tror. Du har både organisk kjemi med næringsstoffer, elektrokjemi og spektroskopi som ligger nærmere fysikken, for å nevne noe. Det er så variert - hvert kapittel i læreboka byr på noe nytt.

Ble inspirert til et yrke innenfor kjemifaget

Cathinka er usikker på hva hun vil studere videre, men at det blir noe innenfor realfag er hun ganske sikker på.

- Jeg har tenkt på både fysikk, kjemi og matte, men det er vanskelig å velge. Det jeg så i Stockholm var at selv om alle var utdannet kjemikere, hadde de veldig forskjellige jobber og de fleste hadde spesialisert seg etter studiene. Jeg fikk enda mer lyst på et yrke knyttet mot kjemi etter å ha vært på Berzeliusdagene.