Lytt til teksten
Utskriftsvennlig versjon Tips en venn

En time med utenriksministeren

Tirsdag 27. august la en svært celeber gjest turen innom Greåker. Bevoktet av politi og livvakter ankom utenriksminister Børge Brende skolen, for å møte elever fra programfaget Politikk og menneskerettigheter og Europalinja.

Ministeren ble ønsket velkommen av Emil fra 3STUG og Kauser fra 2STUG, før han holdt et kort, men innholdsrikt, innlegg for elevene om sin jobb som utenriksminister og sitt syn på verdens utvikling. Han pekte på at vi lever i en spennende tid, der valgene som tas av verdens ledere i dag kan bli avgjørende for hvordan morgendagens verden skal se ut. Brende snakket blant annet om klima, fake-news og konfliktene i Midtøsten. I sin periode som minister har han sett, med uro, at ting som landene tidligere var enige om, nå blir utfordret i større og større grad av flere. Som eksempel trakk han frem menneskerettighetene. Mest bekymret det ministeren at statsledere som tidligere jobbet sammen for felles vinning, nå jobber mer for seg selv og sitt eget land. Han trakk linjene tilbake til mellomkrigstiden for å vise hvor farlig det kan være når nasjonalismen får fotfeste i Europa og i verden for øvrig. At flere av verdens stormaktsledere nå oftere og oftere tyr til enkel, populistisk retorikk og proteksjonisme, er en stor og skummel utfordring, mente Brende.
Men bildet utenriksministeren malte av verden var langt i fra bare svart. Han pekte blant annet på at andelen av verdens befolkning som lever i ekstrem fattigdom er kraftig redusert fra 1990 og til i dag. Internasjonalt samarbeid, handel og økonomisk vekst er årsaken til dette, hevdet ministeren. Han viste også et eksempel fra egen valgkamp som viser hvor langt vi i Norge har kommet i rettighetskampen, da han hadde besøkt en barnehage og fått spørsmål fra et av barna om det går an for en mann å bli statsminister.
Etter innlegget fortalte elever fra 3STUG om sin spennende tur til Berlin for to år siden. Her hadde de som mål å finne ut hvordan ungdommer kan forandre verden. Svaret de hadde kommet fram til var gjennom engasjement, og de viste flere eksempler på dette. Elever fra 2STUG fortalte også om sitt vellykkede prosjekt fra forrige skoleår, «På flukt».

Lengst tid var satt av til spørsmål fra salen, og elevene var godt forberedt. Ministeren måtte bryne seg på både interessante og krevende spørsmål om blant annet synet på Hamas, utsending av asylsøkere, konflikten i Syria, Nord-Koreas atomprogram og synet på verdens to kanskje mektigste menn, Donald Trump og Vladimir Putin. Han ble også spurt om sin mening om regjeringskollega Sylvi Listhaugs siste utspill om menneskerettighetene og lukkede mottak for asylsøkere. Ministeren svarte grundig og kyndig på alle spørsmål, og forsikret om at regjeringen aldri ville kompromisse når det gjaldt menneskerettighetene. Han uttrykte også bekymring for Putins annektering av Krim, og når det gjaldt Trump var svaret, etter noe betenkningstid, at USA vil forbli en viktig alliert for Norge, men at den nyvalgte presidenten ikke har gjort jobben hans som utenriksminister noe lettere.
En spennende og lærerik time med utenriksministeren var over. Før han ble takket av med et Greåker-handlenett og en twistpose, gav han elevene følgende råd: Utnytt muligheten dere har som får gå på videregående skole. Kunnskap er den beste vegen til innflytelse!

Erling Andre Westgaard Flote

Publisert: 31.08.2017      Sist endret: 31.08.2017