Lytt til teksten
Utskriftsvennlig versjon Tips en venn

Europalinjas prosjekt «På flukt»

I følge FN er over 65 millioner mennesker på flukt i verden i dag, og bilder av desperate mennesker i skrøpelige båter på vei over Middelhavet mot et håp om fred og frihet, spres nærmest daglig i media. Den verste flyktningkrisen siden andre verdenskrig, har situasjonen blitt kalt. Temaet for Europalinjas temauke 16.-20. januar kunne derfor knapt vært mer aktuelt. I prosjektet «På flukt» ble timeplanen løst opp i flere fag og elevene i 1STUG, 2STUG og 3STUA jobbet i grupper med ulike temaer og problemstillinger. Målet var å skaffe seg innsikt og kunnskap om hva det vil si å være på flukt.

På flukt

Mandag 16.1 ble uka sparket i gang med en fellessamling i G-auditoriet. Forfatter og initiativtaker til aksjonsgruppa «Refugees Welcome to Norway», Hilde Hagerup, holdt et engasjert innlegg om det å ville hjelpe, og hvordan dette engasjementet kan få praktiske føler.   Torben Henriksen fra Røde kors viste elevene hvor flyktningene kommer fra og ikke minst hvor mange som er på flukt akkurat nå. Særlig var det interessant å se hvor mange som kom til Norge i sammenligning med andre land. Greåker-lærer Selma Kulaglics sterke historie om sin egen flukt fra Bosnia under krigen i det tidligere Jugoslavia tidlig på 1990-tallet, gjorde sterkt inntrykk på oss alle. Dagen ble avsluttet med en paneldebatt mellom lokalpolitikere fra de fleste av de politiske partiene. Vi hadde besøk av Siri Martinsen og Malin K. Simonsen fra AP, Anita Vik og Vivian Gotaas fra Frp, Camilla Eidsvold og Freddy A. Øvstegård fra SV, Lino Lubiana fra Krf , Amelia Aune fra Venstre og Eirik Tveiten fra Rødt. Tema var innvandrings, flyktning- og integreringspolitikk, og debatten ble ledet av lærer Henriette W. Flote. Det ble en spennende og temperaturfylt debatt, og flere av elevene stilte ivrig engasjerte spørsmål til politikerne, som måtte svare for sine partis politikk både lokalt og nasjonalt.

Fredag 20.1 ble klassene samlet igjen for å vise hverandre arbeidet som var gjort gjennom uka. I kafebordstil og med suppe på menyen ble mange ulike vinklinger og sterke budskap delt. Flere av gruppene hadde møtt flyktninger, både på asylmottak eller andre steder i lokalmiljøet, andre hadde undersøkt årsaker til menneskers flukt og skaffet informasjon om flukten. Et av høydepunktene denne dagen var møtet med fire 15 år gamle gutter fra Afghanistan, som en av gruppene hadde møtt og invitert på besøk for å fortelle sine historier.

Flyktningkrisen lar seg nok ikke løse av en temauke på Europalinja på Greåker, men vi satt igjen med en følelse av å være litt klokere og med litt mer kunnskap om hvorfor folk legger ut på de farlige fluktrutene og hvordan mennesker som flykter har det. Mange av elevene fikk vist et tydelig engasjement.

Publisert: 23.01.2017      Sist endret: 23.01.2017
Kent Wilhelm Eriksen